Bokashi-päiväkirjani, osa 2: Ämpäri täyttyy - mehukasta touhua!

Rakas päiväkirja.


Niin se bokashirouhe oli sitten saapunut paikalliseen Siwaan. Ilman sen kummempaa riemusaattoa, tavallisen kauppareissun yhteydessä se sieltä noudettiin. Ja sitten aljettiin tämä bokashihomma oikein toden teolla.

Ja ihan helpolta se vaikuttaa näin parin viikon vankalla kokemuksella. Jopa kätevä mies on pikkuhiljaa vakuttumassa siitä, ettei vanhaan kompostiämpäriin tarvitse laittaa enään mitään. Siis. Toistan: Ei mitään.

Mitä on tehty:

  • Tuotettu jätettä ihan normaaliin malliin.
  • Pöydällä olevaan 'päiväkippoon' on kerätty ja ehkä pienitty hiukan aiempaa pienemmäksi kaikki - kuoret ja nahat, naatit ja nuutuneet...  eli biojätteet  päivän toimista.
  • Illalla päiväkippo on kipattu (niin ikään tiskipöydällä majailevaan) hapattiämpäriin - pari ruokalusikallista bokashijauhetta päälle, tiivistys ja kansi kiinni.
  • Sitten hapattiämpärin kallistus ja testaus - tuleeko hanasta yhtään bokashi-mehua...
Kuvia:

Bokashiämpäri koko komeudessaan.

Päiväkippo´ja bokashirouheen pullo

Rouhetta ripottelemassa, kuvassa näkyy myös tiivistys-survin.


(Seuraavaa osuus lähinnä alan harrastajille ja itselle muistiin :)

Mehu!!!

Bokashimehu onkin tuhtia tavaraa. Se on siis sitä tavaraa mitä siitä vaivalla asennetusta hanasta lirutetaan. Tuoksu on... ei ollenkaan paha - ellet sitten unohda sitä läköttämään sinne ämpärin pohjalle useammaksi päiväksi. Sillon jopa tuoksahtaa kätevän miehen nenään. ('Toi haisee') Haju katoaa ämpärin liepeiltä kumminkin heti kun mehu on poistettu. Eli varsinainen hapattiämpäri ei ole minkäänlainen hajuhaitta keittiössä.

Tätä mehua voi käyttää
  • lannoitteena (laimennussuhde 1/100 = 1 dl mehua 10 litraan vettä siis!) Ja pienille taimille vielä laimeampana! Taisin kyllä järkyttää kasvarini tomaatit perusteellisesti, kun ihan tohkeissani vein ekat mehut suoraan raakana juurille... eivät kumminkaan kuolleet. Lievää pahempaa ylilannoitusta on tainnut olla tässä viime viikon ajan...
  • viemärien puhdistajana - laittaa leväkasvustot kuriin, kerrotaan... en oo ite kokeillut vielä
Käytä heti - tai pakasta ja käytä myöhemmin. (Odotan vaan innolla kun jääpalapussit menee jotenkin sekaisin ja kätevä mies tekee itselleen elämänsä drinkin ensi talvena).


Huomioita:

  • Mitä märempää jätettä - sitä enemmän mehua. Kannattaa ehkä laittaa jotain kuiviketta, esim. munakenno palasina jätteen joukkoon... mehun tuotanto ei kummiskaaa ole ihan se päätavoite - vaikka mahtavaa ainetta onkin... ja jos tarkemmin ajattelee, niin ei se mehu varmaan oo yhtä tehokasta, jos sitä tulee paljon märän jätteen takia?
  • Jos hapattiämpäri tuoksahtaa, kannattaa ekana tyhjentää mehu ja jos se ei auta niin lisätä hiukan käytetyn bokashirouheen tai 'emman' määrää.

Huolenaiheet:

  • biojätettä ei kerry tarpeeksi nopeasti, jotta päästäisiin seuraavaan vaiheeseen ja seuraavan ämpärin täyttöön. (Sen se tekee kun ei tehdä ruokaa itte alusta asti vaan laiskotellaan ja käytetään eineksiä... eikä perunoitakaan kuorita!)
  • ...jos kumminkin sitä biojätettä alkaakin kertyä enemmän ja nopeammin - niin tämä kahden hapattiämpärin taktiikka ei silloin kyllä riitä. Se puolestaan johtaa siihen, että seuraavaa ämpäriä varten on taas (!) tyhjennettävä uusi viinitonkka sitä hanaa varten... huh huh... ja taas sitä kätevää miestäkin tarvitaan...

Ilonaiheet:


Bokashi - Kompostointimenetelmä, jossa biojäte hapatetaan, 'fermentoidaan', tietyn valmiin mikrobikannan avulla, niin että siitä syntyy nopeasti (muutamassa viikossa) ravinteikasta multaa. On siis alunperin japanilainen juttu, joka on nyt rantautumassa huimaa vauhtia Suomeen.

Muut bokashi-kompostointia sivuavat tai käsittelevät jutut löydät täältä.

Kommentit