Bokashi-päiväkirjani, osa 3: Multaa kohti!


Rakas päiväkirjani!


Nyt on ensimmäinen bokashiämpärillinen sitten fermenteerautunut eli nököttänyt ja tekeytynyt itsekseen parisen viikkoa.
Sievästi päällekkäin aikaansa kuluttivat tuossa ulkoportaalla se vanha ja uusi ämpäri. Mehut lirautettiin kummastakin aina kun muistettiin, laitettiin se tomaattien kasteluvettä voimistamaan.

Osaa se kompostikin olla söpö!
Piti oikein kalenteriin merkitä iso B sille päivälle kun ensimmäinen ämpäri täyttyi ja jätettiin hapattumaan. Uusi ämpäri pääsi käyttöön. Meillä ämpärin täyttyminen kesti kyllä pitkään, kolmisen viikkoa! Laiska kokki kun ei tee mitään järkevää ruokaa perheelleen ja perunoitakaan ei tartte kesällä kuoria.

Mutta nyt siis kalenterin mukaan oli kulunut kaksi viikkoa - ja pääsin viimeinkin kippaamaan bokashin maahan ja seuraamaan miten mullaksi muuttuminen tapahtuu ja milten kauan se kestää...


Bokashi matkalla maan poveen...


Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku!

Bokashikakku solahti ämpäristä heti kun tajusin, että sen voi kääntää ympäri (eikä kaivella puutarhalapiolla ämpärin sisusta - biomassa oli todella tiivistä ja kerroksellista!). Hämmästyttävää oli että ei ollut hajua minkäänmoista. Ja että jätteet olivat päällisin puolin ihan ennallaan, ihan muodossaan. Tomaatit punaisina ja herneenpalot vihreinä, väriläiskinä.

Välillä komposti oli ollut kovin märkä, ja olin tuikannut sinne sanomalehteä ja munakennonpalasia - aika isoina palasina - käden ja nuijan suojaksi kun tiivistelin massaa... en tiiä oliko järkevää ollenkaan? Maatuuko tuo sanomalehtikerros samassa ajassa kuin pienemmäksi silputtu jäte? Jää nähtäväksi...

Sinne kurpitsain juureen sekoitettiin bokashi!

No enpä tietenkään malttanut jättää kaikkea bokashia yhteen paikkaan. Joten kävin sitten kaivelemassa bokashi-multa-seosta. Useaan otteeseen. Lisäsin sitä testausmielessä tomaateille sekä parille kurpitsalle ja kurkulle, jotka kasvavat ämpäreissä... Multaa ja hiekkaa vielä lisää sekaan...

Nyt sitten odotellaan ihmeellistä kasvupyrähdystä (syytä olisi, syksy kolkuttelee jo ovella, eikä MITÄÄN valmista ole vielä kasvarissa!!) ja annetaan aikaa (kaksi viikkoako se oli?) ihmeelliselle muodonmuutokselle - muodosta mullaksi...


Bokashi - Kompostointimenetelmä, jossa biojäte hapatetaan, 'fermentoidaan', tietyn valmiin mikrobikannan avulla, niin että siitä syntyy nopeasti (muutamassa viikossa) ravinteikasta multaa. On siis alunperin japanilainen juttu, joka on nyt rantautumassa huimaa vauhtia Suomeen.

Kommentit