Bokashi-päiväkirjani, osa 5: Multaa omasta tehtaasta

On talvi ja bokashia ei voi nyt juuri kaivaa maahan muuttumaan mullaksi. Mikä on tietty sääli, koska se on NIIN kätevää. Mutta nyt olen sitten saanut perehtyä ns. multatehtaan toimintaan. Se on hieman työvaltaisempaa kuin maahan kaivaminen, mutta saapa tehtyä multaa kasvukauden varalle läpi talven...


Multatehdas olohuoneessa...


Multatehtaalla tarkoitetaan bokashikompostoinnin kolmatta vaihetta - eli sitä jossa (1 vaiheessa) kerätty biojäte joka on (2 vaiheessa) ainakin kaksi viikkoa fermentoitunut bokashiksi (3 vaiheessa) maahan kaivamisen sijasta sekoitetaan mullan kanssa johonkin astiaan jatkamaan prosessia. Tämä maatumisvaihe kestää sujakoimmillaan kaksi viikkoa. Ja siitä on tuloksena multaa. Ja sen voi tehdä -suorastaan tehtailla - sisätiloissa. Urbaanilegendan mukaan jopa makuuhuoneessa sängyn alla... näin pitkälle en ole kyllä vielä itse päässyt.

Kuulostaa nopealta.
Kuulostaa helpolta.
Kuulostaa ihmeeltä.

Ja sitähän se onkin - jos muutama perusjuttu on kunnossa.
    Ananas se siellä kurkkii...
  1. Multatehdasvaiheessa huomaa selvästi sen, että kaikki kompoistoitava jäte olisi sittenkin kannattanut pilkkoa aika pieneksi siinä viheessa kun sen tuikkaa sinne päiväkippoon... Isot mötikät, kokonaiset sipulit tai puolikkaat sitruunat maatuvat hitaasti. Jos sellaisella on nyt väliä.
  2. Pidä huoli fermentoitumisvaiheen onnistumisesta. Sen takaa ilmatiivis bokashiämpäri, liian nesteen poisto ja tarpeeksi pitkä fermentoitumisaika (se voi olla reilusti yli kaksi viikkoa).
    Kun avaat ämpärin tuoksun tulisi olla voimakkaan hapan, mutta ei mikään mätä.  Silloin on fementoituminen onnistunut. Jätteet ovat pääosin ihan samannäköisiä kuin ämpäriin laitettaessakin. Fermentoitumisvaiheessa siis on käyty läpi eräänlainen happamoitumisprosessi, ei maatuminen. Sen aika alkaa nyt.
  3. Jotta bokasista voisi tulla multaa, sen on päästävä kosketuksiin oikean mullan kanssa. Olen kuullut, että turve ei toimi - mutta että huono, vanha, kukkaruukuissa käytetty multa sekä kaupasta ostettu 'halpismulta' toimivat mainiosti. Parasta on tietty puutarhamulta, siis puutarhasta tai pellosta esiin kaivettu multa... siinä on runsaasti (maallikon kielellä:) multamikrobeja ja sen sellaisia.
    Halpismulta pääsee multatehtaaseen...
  4. Multatehtaassa on bokashin ja vanhan mullan suhde noin 30/70 (eli 10 litran bokashisatsin voi jakaa kolmeen 10 litran ämpärin multatehtaaseen).
  5. Älä hötkyile. Anna prosessille aikaa. Vaikka parissa viikossa tapahtuu ihmeitä, niin ei haittaa jos menee pitkäksi. Ei tää ny nii hopukasta hommaa oo.

Näin teet multatehtaan sisällä

  1. Valmistele tehtaasi: astian pohjalle munakenno tai sanomalehtisilppua kuivikkeeksi ja n. 10 cm multaa (1/3 astian korkeudesta)
  2. Avaa bokashiämpäri ja kaivele siitä sopiva osa  (n.30% 'tehdas'astian kokonaistilavuudesta) multatehtaaseesi.
  3. Lisää multaa.
  4. Sekoita huolellisesti. Mullan määrä ei ole niinkään oleellista, kuin se, että se on sekoittunut kunnolla (kaikkien biojätepalasten tulisi olla kosketuksissa multaan, edes hitusen).
  5. Lisää päälle n. 10 cm kerros multaa kanneksi ja hajulukoksi. Painele kevyesti (ei tarvitse olla ihan tiivis, mutta isoimmat ilmataskut pois seasta)
  6. Älä peitä muulla tavalla - anna ilman kiertää (peittäminen voi johtaa homekasvustoihin), hapan haju hälvenee nopsasti. 
  7. Anna olla ainakin sen 2 viikkoa. Huoneenlämmössä tässä ajassa on maatuminen useimmiten jo tapahtunut.
  8. Sen jälkeen: siirrä multa odottamaan jatkokäyttöä... ulkoruukkuihin, säkkeihin, lavakauluksiin tms.



 


Ja sitten kootut vinkit multatehtailuun:

Komposti Bokashi Suomi -ryhmän keskusteluista napattuja vinkkejä:
  1. Bokashin ja mullan voi sekoittaa betonimyllyllä. Silloin ainakin menevät sekaisin! (NTS: Hanki betonimylly...) Mutta siis puutarhalapiokin käy, kun on pienemmät määrät kyseessä.
  2. Syntynyttä multaa voi välivarastoida esim. jätesäkeissä, jolloin ravinteet pysyvät tallessa.
  3. Huom. bokashimulta on pelkiltään ihan liian vahvaa taimien kasvatukseen!
  4. Multatehtaan voi tehdä myös suoraan kukkaruukkuun/ulkokasvatusruukkuun jne. jossa on reikä pohjassa. Jos pidät astiaa sisätiloissa, varmista, että sen alla on esim sanomalehteä, että mahdollinen kosteus imeytyy siihen eikä lattiaan...
  5. Huom. osan syntyneestä mullasta käytät tietenkin seuraavan multatehtaasi multana...
  6. Jos ei nyt just huvita tempasta multatehdasta käyntiin, niin kanna bokashi pihalle, säilö ämpärissä, säkissä tai kompostorissa ja kun maat sulaa niin kaiva sitten maahan tai lavakaulukseen tai...
  7. Multatehdas voi siis olla myös liian kuiva, jolloin se ei toimi kunnolla: Silloin kastele sitä... (esim. jos tehdas on lattialämmitetyssä tilassa). Kokeilemalla oppii... tehdas voi siis olla liian kosteakin, vanha sanomalehti puolihuolimattomasti ämpärin päällä ilmee hyvin kosteutta...
  8. Multatehtaita on siis ihmisillä: saunan lauteiden alla, pesuhuoneessa, kodinhoitohuoneessa, verstaassa, lämmitetyssä autotallissa tai ulkovarastossa, pannuhuoneessa, eteisessä, verannalla...  (ei kuitenkaan virtahepona olohuoneessa).
  9. ...

Miten mokasin

  1. En ollut pilkkonut jätteitä pieneksi, en edes puolikkaiksi. Kaksi viikkoa ei riittänyt isoimmille klompsuille maatumiseen. 
  2. Bokashini oli yltiökostea ja multatehtaani kuivikkeet eivät riittäneet...
  3. Peitin multatehtaan. Se homehtui, tosin sellaiseen nättiin ja valkoiseen 'hyvään homeeseen' joka tuoksui kellarilta. Eli oliko se sittenkin hyvä juttu?
Kaikista edellämainituista selvittiin kaatamalla satsit isompaan saaviin autotalliin, sekoittamalla ja antamalla ajan kulua. Eli älä lannistu minkäänvärisestä homeesta! Pahanhajuiset satsit kippaat jonnekin pihan perälle, kyllä ne siitä asettuvat. Mottona: Luonto hoitaa...

Mitä Adam Footer sanoi?

Kirjassaan Bokashi Composting - from scraps to soil in weeks Footer mainitsee myös multatehtailun ämpäreissä. Hänellä on pari edellisestä poikkeavaa teesiä tekstissään:
  • Hän tiivistää bokashin ja mullan ämpäriin kunnolla, päästäkseen eroon liiasta ilmasta seoksessa
  • Hän peittää saavin kannella tai muovin palalla (ei kuitenkaan tarvitse olla ihan ilmatiivis)
  • Hänen mukaansa multa on valmista neljän viikon päästä...
Mit vit??? 
  • Juuri kirjansa alussa hän kuvasi tarkkaan kuinka mullaksimuuttumisprosessi on juurikin aerobinen (ilman kanssa tapahtuva) prosessi... hmmm... tätä täytyy tutkia tarkemmin. Vai olisiko kyseessä se, että prosessi tarvitsee vain vähän ilmaa... siis vähemmän kuin normikomposti, koska tässä ei tapahdu palamista, mikä tarvitsee toimiakseen happea.
  • Peittää kannella... onkohan siellä Adamin kotikulmilla niin kuumaa ja kuivaa, että multatehdas kuivuu?? Hmmm... täällä ei ainakaan sitä ongelmaa ole (ellei ole lattialämmitystä). Ja Adamin kuvista päätellen, sillä on ollut jokainen satsi jonkinlaisessa (hyvässä?) homeessa. Onkohan se home siis tarpeellista? Ei ulkonakaan tapahdu mitään homehtumista... Enpähän siis usko. (Tähän sain FB ryhmän kautta vastauksen: ulkona syntyy kyllä homeita, mutta siellä on niitä syöviä (jotain tosi pieniä) otuksiakin - joita siis sisäoloissa ei ole yleensä koskaan)
  • Neljä viikkoa!? No, kun katselin noita Adamin kuvia, niin hänellä ei tuo pieneksi pilkkominen ole ollut mitenkään oleellisimpana listalla. Isot palaset kestävät kauemmin... Meillä täällä on niin lyhyt kasvukausi, että ei tässä kuulkaa kokonaista kuukautta jouda odottelemaan...  paitsi tietty näinä talvikuukausina... Toinen syy voi olla siinä, että kuukaudessa mullan pH-arvo on ainakin neutraloitunut varmasti ja multa on sen puolesta valmista käyttöön.

Jaa-a. Täytyy tätäkin vielä tutkalla tarkemmin.
Mutta kuten hyvä ystäväni sanoi - ei kaikkea tarvitse ymmärtää ihan loppuun asti, kunhan näkee, että se toimii. Toisaalta 'se toimii' usein paremmin kun käsittää prosessin perusteet ja voi välttää siten pahimmat mokat.

---
Parantelen siis tätä kokonaisuutta löytämäni tiedon ja saamieni vinkkien perusteella... Eli, kiitos vinkeistä ja korjauksista jo etukäteen...




Kommentit

  1. Hyviä huomioita. Voikohan multatehtaan perustaa isoon saaviin ja lisätä aina uutta bokashia ja multaa edellisen päälle, kun sitä syntyy.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä ajattelit tästä?