Bokashi vaihe vaiheelta 'blokashaajan' ohjeilla

Eli, jos tulet ihan ummikkona mukaan, niin katso lyhyt vaihe-vaiheelta ohjepaketti bokashikompostointiin tästä. Tässä on nyt vaan perustoiminta, ilman mitään perusteluja, hauskuutta ja huumoria. Vaikka ne kaikki kuuluvat oleellisesti minun bokashielämääni.

Jos siis ihmettelet, että mitä järkeä tässä hommassa on, lue ensin teksti 'MIKSI BOKASHI?', niin saat roppakaupalla hyviä syitä tämän lukemiseen ja bokashin aloitukseen... tai lyhyemmät perustelut täältä: Bokashi - aloittajan opas


Bokashin vaiheet


1. Hanki välineet


Osta valmiit bokashiämpärit tai tee ne itse ihan tavallisista ämpäreistä (2 kpl). Seikkaperäinen DIY ohje löytyy täältä.
  • Ideana on siis että yhden itsetehdyn bokashiämpärin muodostaa kaksi sisäkkäistä talousämpäriä. Sisemmässä on pohjassa reikiä, ulommassa hana.
  • Lisäksi pitää olla EM-rouhetta, jotta bokashia voi tehdä. Sitä voi tilata eri maahantuojilta.
Vanha viinitonkan hana saa uuden elämän bokashiämpärissä.
Poraa sille sopiva reikä, liimaa se ämpärinsisäpuolelta epoksiliimalla.
Ulkopuolelta voit viimeistellä liitoksen sikafleksillä. 

Sisemmän ämpärin pohjaan poraa jonkin verran reikiä.
Tämän ämpärin ympärille voi kietaista pari kierrosta elmukelmua,
jotta ämpärit menevät tiiviisti yhteen.
Bokashiämpäreitä täytyy olla kaksi tai kolme,
jotta prosessi voi jatkua keskeytyksettä.

2. Ämpärit käyttöön ja täyttöön


Kun arsenaali on valmis ja EM-rouhe hankittu voi aloittaa tositoimet. Tositoimilla tarkoitetaan tässä siis sitä ihan normitoimintaa, mitä keittiössä tapahtuu. Kerätään syntyvä biojäte talteen.


Lyhyesti: Kokoa päivän 'saalis' noin litran vetoiseen astiaan päivän mittaan. Tyhjennä se iltasella varsinaiseen bokashiämpäriin. Ripottele päälle bokashiprosessin käynnistävää EM-rouhetta (bokashirouhe). Tiivistä.

Tämä tehdää joka päivä, kunnes ämpäri on aivan täysi.

EM-teknologiasta voit lukea lisää täältä:  Voi ihme: Bokashi ja EM-teknologia

3. Liruta mehu

Bokashiämpärin pohjalle kertyy prosessin aikana nestettä. Siksi ulommassa ämpärissä on hana. Neste on kätevä juoksuttaa sen kautta pois parin-kolmen päivän välein.
Lisää aiheesta: Bokashin mehut ja hajut

Mehun väri varioi,
mutta on useimmiten tuommoista
siman väristä ja kirpeän hajuista.



4. Anna bokashin käydä ja kukkua kaksi viikkoa

Kun ämpäri on täysi, anna sen olla rauhassa kaksi viikkoa. Muutaman päivän välein tyhjennä nestesäiliö, jotta bokashisi ei ala haista. Kahden viikon kuluttua sinulla on 'bokashia' eli fermentoitunutta orgaanista ainetta.

Ala muuten samantien täyttää seuraavaa ämpäriä samaan malliin. Yhden ämpärin täyttyminen riippuu täysin perheesi ruokatavoista... siitä miten paljon biojätettä syntyy. Meillä yksi ämpäri täyttyy noin kahdessa viikossa.

5. Bokashista mullaksi noin kahdessa viikossa

Kun avaat kaksi viikkoa onnistuneesti fermentoituneen bokashiämpärin, tuoksu on kirpeä ja hapan. 
Jätteet näyttävät suurinpiirtein samalta kuin ämpäriin laitettaessa. 

Sekoita bokashi maahan - lavakaulukseen, peltoon, puun juurelle... peittele kerroksella multaa ja anna olla - taas sen noin kaksi viikkoa. Sen kuluessa ahkera mikrobitoiminta on muuntanut biojätteesi mullaksi. 

Bokashin erikoisuutena on se, että voit tehdä multaprosessin myös kotioloissa - vaikka parvekeruukuissa tai ämpäreissä. Silloin voit seurata mullaksi muuttumisen ihmettä niin läheltä kuin haluat :) Lue lisää täältä: Bokashi-päiväkirjani, osa 5: Multaa omasta tehtaasta
Bokashi matkalla lavakaulukseen.





Bokashi matkalla ämpärin multatehtaaseen.



6. Uusi multa käyttöön

Uusi bokashimulta on ihanaa! Varsinkin jos olet joutunut työntämään sormiasi kauppojen multapusseihin, niin tässäpä on kuulkaa tehoravinnetta niihin verrattuna!

Tuore multa on varmasti neutraalia (siis ei enää hapanta) kuukauden kuluttua multaprosessin aloittamisesta. Mutta se on edelleen vahvaa - niin, että sitä riittää pienikin määrä vauhdittamaan kasvua...


Aloita nyt! Älä turhaan vatuloi...

Siitä vaan reippaasti aloittamaan! Riskit on pienet, samoin vaiva - hyöty on jo kotitalousmittakaavassakin huomattava. Jos mietit miten saat muun perheesi kiinnostumaan aiheesta, niin lue tämä:  Miehet ja bokashi


Komposti ja minä.

Ja sitten se 'oma itse' -osuus tässä bloggauksessa.

Olipa iloinen yllätys kun ottivat ihan lehdestä yhteyttä tällaiseen 'bokashikompostoinnin asiantuntijaan'. Tämä oli kyllä ensimmäinen kerta kun bloggarina pääsen esittelemään meriittejäni. Todellisuudessa täällä on äänessä innokas harrastaja. 

Niin se vaan on, että nuoret naiset bloggaavat pari-kolmekymppisenä kauneudesta ja itsestä, kolme-nelikymppisenä kodista ja itsestä, eli neli-viisikymppisenä jää sitten aiheeksi kompostointi... ja oma itse tietysti...

Maalla-lehdessä (2/16) on siis juttu bokashikompostoinnista. Minulla on lusikkani sopassa - jutun kuvat ovat peräisin tästä blogista. Tämä on siis 'blokashi' - blogin ja bokashin symbioosi...

Niin että mitähän sitä huikealla kuvauspalkkiollaan oikein tekisi? Verojen jälkeen jäi huntti käteen. Käytän sen tietenkin itseeni... kauneuteen vaiko kotiin? Höpöhöpö. Ostan tietenkin lisää bokashirouhetta...

Se on näet sama asia.


Kommentit

  1. Saanko käyttää ohjeitasi. Olen Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Ekokympin jäteneuvoja ja meillä on meneillään Palaako pottu -kampanja. Sen tarkoituksena on vähentää biojätteen määrää sekajätteen seassa. Olen pitänyt luentoja eri kompostoreista ja bokashi-kompostointi on herättänyt innostusta. Mutta ihmiset haluavat lyhyet ohjeet alkajaisiksi. Eli saanko käyttää näitä ohjeita neuvontatyössäni?

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Tottakai saat! Ei tämä ole rakettitiedettä (jossa on oletettavasti tarkemmat tekijänoikeudelliset näkemykset ;)
    Hienoa jos näistä on apua!

    VastaaPoista
  3. Mitä tuo komposti setti maksaa kaksi ämpäriä ja rouhe.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Mitä ajattelit tästä?